نپال از بزرگترین صادرکننده چاشنیها و ادویه جات در جهان است. اما در سالهای اخیر اتفاقاتی مانند سقوط قیمت هل در بازار داخلی، تغییرات آب و هوایی به دلیل تشدید گرمای زمین و مهاجرت کشاورزان به خارج از کشور چالشهایی را برای بازار تولید هل در این منطقه ایجاد کرده است. در این مقاله به بررسی بازار تولید هل در نپال پرداخته شده است.
رقا گورونگ، کشاورز 25 سالهی اهل نپال ، در مورد تغییرات اخیر بازار هل میگوید: « در گذشته کاشتن هل کاری آسان بود. این محصول بدون نیاز به مراقبت خاصی و یا با رعایت موارد محدودی به خوبی رشد میکرد و درآمد حاصل از فروش آن به قدری زیاد بود که کشاورزان را از کشت سایر محصولات بی نیاز میکرد. به صورتی که کشاورزان زیادی تمایل به کاشت این محصول داشتند.»
او در خصوص وضع کنونی بازار تولید هل در نپال یاد آور میشود: « در سالهای اخیر وضع تغییر کرده است. قیمت هل در بازار افت پیدا کرده است و بسیاری از مزارع از وجود آفتها و حمله حشرات آسیب دیدهاند. به طوری که برداشت محصول با بازدهی خیلی کمتر صورت میگیرد و کشاورزان زیادی را نا امید کرده است.»
سوژان داهال فرزند یکی از کشاورزان فعال در تولید هل روزی را به یاد میآورد که پدرش اولین بذر هل را برای کاشت در مزرعه خود آورد. در آن سال این خانواده از برداشت هل تا 2900 روپیه به ازای هر کیلوگرم درآمد کسب کردند، اما در دو سال گذشته قیمت هل به ازای هر کیلوگرم تا 660 روپیه کاهش پیدا کرده است.
پدر خانواده که 44 سال دارد در مورد روند تغییرات هل ابراز نگرانی میکند و میگوید: « کاش قیمت ثابتی برای خرید محصولات ما وجود داشت و دولت ما را از نوسانات بیرون میکشید تا کمتر در خصوص آینده نگران باشیم.»
تغییرات آب و هوا در سراسر هیمالایا بسیار شدید بوده است و این تغییرات به صورت موسمی و نا منظم اتفاق افتاده است. تغییرات شدید آب و هوا تاثیری منفی بر کشاورزی این منطقه گذاشته است. به طوری که در برخی از فصول بروز بارندگیهای شدید و در پی آن وقوع سیلاب به مزارع آسیب میرساند و در برخی از ایام کشاورزان با مشکل کمبود آب مواجه میشوند.
هل معروف به « طلای سبز » در دهه 1960 از سیکیم ( Sikkim ) به نپال شرقی معرفی شد و اکنون در بیشتر مزارع در سراسر این کشور کشت میشود که تاپلئونگ بزرگترین تولید کننده هل در این منطقه است. گسترش مزارع کشت هل و تولید بیش از حد این محصول منجر به کاهش قیمتها در این منطقه شده است.
حدود 65 درصد از كشاورزان در نپال برای ادامهی زندگی خود به درآمد نقدی حاصل از فروش هل وابسته هستند. از طرف دیگر آنها هل تولید شده را به عمده فروشان میفروشند که باعث میشود قیمت تمام شده این محصول برای آنها در حد پایینی قرار بگیرد.
از طرف دیگر، کشاورزی در این منطقه با روشهای سنتی انجام میشود که باعث شده سطح کیفیت هل برداشت شده نسبت به گذشته بالا نرود و برای به دست آوردن هل مرغوب نیاز به انجام فراوری بر روی این محصول احساس شود. مشکل دیگر کشاورزان مشغول در زمینهی تولید هل وابسته بودن به تک محصول هل است که میزان آسیب پذیری آنها را در برابر تغییرات بازار تولید هل در نپال افزایش میدهد.
مرکز تحقیقات منطقه ای مستقر در نپال در تلاش است تا راه کارهایی را جهت بهبود وضعیت معیشتی کشاورزان فعال در بازار تولید هل در نپال اراده دهد. این مجموعه در تلاش است تا با ترغیب کشاورزان به متنوع سازی و قرار دادن محصولات متنوع در سبد فعالیت آنها، ریسک کشاورزان را در برابر نوسانات قیمت هل کاهش دهد.
از طرف دیگر سیاستمداران این مرکز تحقیقاتی در تلاشند که از هل تولید شده در تهیه انواع مختلف غذاها استفاده کنند و با جلب حمایت صنعت غذایی به تجارت این محصول رونق ببخشند. طرح دیگری که در این انجمن مطرح شده است ترویج گردشگری خانگی در مزارع کاشت هل است تا از این طریق بتوانند درآمدی را برای کشاورزان به ارمغان بیاورند.
سورنرا راج جوشی از مدیران ارشد این مجموعه میگوید: «ما تلاش میکنیم تا کشاورزان را از تک محصول بودن به سمت سبد گوناگون محصولات متنوع مانند سبزیجات و میوه جات هدایت کنیم. هم چنین برای کاهش ریسک دچار شدن به نوسانات بازار طرحهای توسعه زنبورداری در مزارع کشت هل در دستور بررسی قرار گرفته است.»
هل یک گیاه حساس است و به سایه، زهکشی مناسب و خاک مرغوب احتیاج دارد. امروزه خطرهایی مانند گرم شدن کره زمین و حمله انواع حشرات و آفات رشد این گیاه را تهدید میکند.
پیشنهادی که برای مقابله با این شرایط نامساعد به کشاورزان ارائه میشود به این صورت است که آنها برای مدیریت میزان تابش خورشید و افزایش میزان سایه به کشت محصولات زراعی دیگر در زمین بپردازند. برای کنترل آفات و افزایش میزان باروری خاک از کودهای سازگار با محیط زیست استفاده کنند.
هم چنین برای مقابله با خطر خشک سالی و کمبود آب به آنها پیشنهاد شده است تا به ذخیره باران در حوضچهها بپردازند و از این ذخایر برای شارژ مجدد زمینهای زراعی در فصل خشک سال استفاده کنند.
هاركا گورونگ، 40 ساله، كشاورزی است كه تمام روشهای معرفی شده توسط گروه تحقیقاتی را اتخاذ كرده است و به یک نماد از سخت کوشی و نوآوری جهت تغییر وضعیت شغلی در نپال تبدیل شده است. او در مزرعه خود علاوه بر کشت هل به کشت انواع مختلفی از میوه جات و سبزیجات روی آورده است. او در مزرعهی خود به کاشت کیوی، گلخانههای گوجه فرنگی، انواع مختلفی از سبزیجات و قارچهای شیرین اقدام کرده است.
او با انجام این کار علاوه بر این که توانسته است درآمد خود را افزایش دهد موفق شده است تا تعداد زیادی کارگر را به استخدام خود درآورد و از این راه به کار آفرینی پرداخته است.
او دربارهی تصمیمی که گرفته است میگوید: «هر چند که کشت هل به اندازه كافی سودآور بود، اما من تصمیم گرفتم محصولات دیگری را نیز به به مزارع خود اضافه كنم زیرا قیمت هل دائما در نوسان بوده و درآمد ثابتی را تضمین نمیکرد. از طرف دیگر کشت محصولات متنوع در مزرعه به معنی این است که خانواده من مجبور نیستند سبزیجات حاوی سموم دفع آفات را از بازار تهیه کنند و بخورند.»
مرکز تحقیقاتی کشاورزان هل را از سراسر نپال، سیکیم و بوتان به مزرعه گورونگ آورده است تا بتوانند به او به عنوان یک الگو نگاه کنند و از تجربیات او بهره ببرند. این آشنایی به آنها کمک خواهد کرد تا بتوانند ایدههای او را در مزارع خود تکرار کنند.
هل به دلیل داشتن پتانسیل درآمد زایی بالا به یکی از کالاهای اساسی در صنعت تجارت نپال تبدیل شده است. هل در کنار چای، قهوه و کاغذ به یکی از 4 عنصر اصلی صادرات نپال تبدیل شده است که با رونق گرفتن این بازار و حمایت از کشاورزان میتوان امید داشت که گردش مالی خوبی متوجه بازار تولید هل در نپال شود.
رابین من آماتیا از مدیران بخش بازرگانی نپال میگوید: « ما برای بهبود بازار تولید هل به اقدامات زیادی دست زده ایم. در گام اول تلاش کرده ایم تا سطح رضایت کشاورزان را با ارئه راه کارهای مختلف و بستههای حمایتی متنوع افزایش دهیم. »
در ادامه او اشاره میکند که بخش بازرگانی این کشور به دنبال راههایی است تا بتواند سطح کیفیت هل برداشت شده در مزارع را ارتقا دهد تا رضایت مشتریان را بیش از پیش جلب کند. هم چنین به منظور حمایت از بازار تولید هل در نپال سیاست مداران این کشور به دنبال گسترش راههای تجارت این محصول در جهان هستند و تلاش میکنند تا مشتریان بیشتری را برای این محصول پیدا کنند.
منبع:
https://kathmandupost.com/money/2018/03/02/nepali-large-cardamom-being-pushed-out-of-world-markets