با توجه به کمبود منابع شیرین بیان در اروپا و استفاده از این ریشه در نوشیدنیها و صنایع مختلف از جمله داروسازی، فرصتهای فراوانی برای صادرات شیرین بیان وجود دارد.
شیرین بیان گیاهی است که در سال حدود یک تا دو متر رشد میکند و از تمام قسمتهای آن به ویژه ریشه این گیاه استفاده میشود. ریشه شیرین بیان به شکل چوبی و استوانهای شکل بوده و بسیار شیرینتر از شکر و قند است.
شیرین بیان به شکلهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد و همین موضوع باعث شده تا به علت کمبود منابع شیرین بیان در اروپا بتوان انواع آن را به کشورهای قاره سبز صادر کرد.
شیرین بیان تنها در قسمتهایی از فرانسه، انگلستان و اسپانیا رشد میکند و میزان تولیدات آن در اروپا به گونهای نیست که بتواند نیاز کل قاره را تامین کند.
از سویی دیگر کیفیت شیرین بیان بستگی به عوامل مختلفی از جمله شرایط آب و هوایی و بیولوژیکی دارد.
رسیدن نور مناسب به این گیاه کمک میکند تا خواص بیشتری داشته و مرغوبتر باشد. از این رو معمولا شیرین بیان موجود در قسمتهای گرم کشورهای آسیایی کیفیت بالاتری دارند.
شیرین بیان به صورت گسترده در صنایع غذایی، شیرینیپزی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. اینکه این محصول چند کاربردی است کمک زیادی به صادرات آن خواهد کرد. برخی محصولات تنها در عرصه درمانی یا غذایی یا… مورد استفاده قرار میگیرند ولی با این حال خواستار زیادی دارند.
حال شما تصور کنید محصولی در دست دارید که در یک منطقه وجود ندارد و در صنایع مختلف و مهم آن منطقه از جمله صنعت غذا و دارو مورد استفاده قرار میگیرد. همین موضوع شیرین بیان را به یکی از بهترین گزینهها برای صادرات به اروپا تبدیل میکند.
یکی از مهمترین قسمتها و میتوان گفت ریشهایترین آنها داشتن کیفیت مناسب محصول است. علاوه بر داشتن کیفیت مناسب اولیه خود گیاه، روش فرآوری هم باید به گونهای سازماندهی شود که از ارزش غذایی و دارویی شیرین بیان کم نکرده و به همان شکلی که مشتری میخواهد آماده شود.
به یاد داشته باشید که محصول بیکیفیت شاید چند بار به صورت اتفاقی به شما سود برساند اما در بلند مدت شما را بیاعتبار کرده و حتی گاهی فرصت جبران اشتباه را نمیدهد؛ بنابراین توجه داشته باشید که از بهترین محصولات با بهترین روش فرآوری استفاده کنید.
برای برچسب محصولات خود از طراح گرافیک مجرب استفاده کنید تا با توجه به ظرفی که محصول در آن ریخته شده برای شما با فرم، رنگ و قالب مناسب طراحی کند.
دادن اطلاعات کافی از جمله نام محصول، کد دستهای، استفاده مشخص در صورتی که این محصول برای استفاده در محصولات غذایی خاصی تعیین شده است، نام و آدرس صادرکننده، تاریخ تولید و مصرف، وزن خالص، شرایط نگهداری و گواهینامههای مورد نظر از جمله گواهینامه سلامت و حلال بودن محصول، ضروری به نظر میرسد.
یکی از مواردی که در صادرات هر محصولی باید به آن توجه کرد و در کشور ما معمولا به آن بیتوجهی میشود، بستهبندی محصول است. بستهبندی محصول باید کاربردی، مرتبط با محصول ارائه شده، زیبا و جذاب باشد.
هر کدام از این موارد را میتوان به تفصیل بررسی نمود اما به طور خلاصه میتوان گفته که بستهبندی محصولات باید نشان دهنده نوع محصول باشد و مشتری باید ببیند چه چیزی را خریداری میکند.
علاوه بر این در محصولاتی مانند شیرین بیان، بستهبندی باید به گونهای طراحی شود که محصول مرطوب نشده و آب به داخل آن نفوذ نکند.
صادرکنندگان مواد غذایی باید بر اساس اصول کنترل بحرانی تجزیه و تحلیل خطر (HACCP) یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی داشته باشند.
این سیستمها به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که با تجزیه و تحلیلهای مشخص از سالم بودن ماده غذایی برای مصرف انسان اطمینان حاصل کنند.
علاوه بر این، محصولات باید در سراسر زنجیره تأمین قابل ردیابی باشند. اگر شرکتها یا مقامات اروپایی دریابند که نمیتوان امنیت محصول شما را تضمین کرد، آن محصول را از بازار خارج کرده و در سیستم هشدار سریع غذا و خوراک اتحادیه اروپا ثبت میکنند.
یکی دیگر از نکاتی که باید به شدت به آن توجه کرد این است که محصول در هیچکدام از مراحل تولید تا عرضه به صورت عمدی یا سهوی آلوده نشده باشد. این موضوع شامل خود محصول، بستهبندی و… میشود و به شدت توسط مراجع ذیصلاح در اروپا کنترل میگردد.
با توجه به حساسیتهای بخشهای نظارتی در اروپا، خریداران شما حتما به نکات امنیتی و بهداشتی ماده غذایی توجه خواهند کرد تا بتوانند بهترین خرید را داشته باشند؛ بنابراین اولویت آنها برای خرید محصولی است که گواهینامهها و مجوزهای صادر شده معتبر در اروپا را کسب کرده باشد.
رایجترین سیستمهای مدیریت ایمنی مواد غذایی در اروپا عبارتاند از:
ISO 22000 / FSSC 22000 برای تامین کننده مواد تشکیل دهنده که بیشتر مورد پردازش قرار میگیرند استفاده میشود. BRC، IFS و به میزان کم SQF به سیستمهای مدیریت پیشرفتهتری نیاز دارند. آنها به ویژه برای تهیهکنندگان محصولات نهایی به خردهفروشان اهمیت دارند.
طبق نمودارها و تحلیلهای موجود، تقاضای شیرین بیان هر سال در حال افزایش بوده و پیش بینی شده میزان تقاضا از سال 2017 تا 2025 به میزان 4% افزایش پیدا کند. اروپا تقریبا یک چهارم مصرف شیرین بیان در کل دنیا را دارد.
موضوع اساسی در مورد صادرات شیرین بیان به اروپا این است که کشور چین به عنوان یکی از منابع اصلی شیرین بیان در جهان، بزرگترین سهم در تولید و صادرات شیرین بیان را دارد؛ اما نکته قابل توجه کاهش میزان تولید و عرضه شیرین بیان توسط چین در سالهای گذشته است.
با توجه به این که بیشتر شیرین بیان موجود در چین به صورت وحشی بوده و تولیدی نیست، عرضه بیش از حد آن باعث کاهش منابع شده و همین موضوع باعث کاهش چند هزار تنی صادرات شیرین بیان به اروپا شده است.
از طرف دیگر بیشترین میزان تولید شیرین بیان در اروپا مربوط به اسپانیا و ایتالیا است که به چند صد تن در سال هم نمیرسد؛ بنابراین این فرصت برای کشورهای حوزه ایران تا چین وجود دارد تا با تولید محصول مناسب و رعایت شرایط درست، کنترل بازار شیرین بیان اروپا را در دست خود بگیرند.
منبع:
https://www.cbi.eu/market-information/natural-food-additives/liquorice