در پی شیوع ویروس کرونا و افزایش آمار افراد مبتلا به این بیماری در سرتاسر دنیا، قیمت زنجبیل در بازار جهانی افزایش پیدا کرده است. شیوع ویروس کرونا بر بازار زنجبیل اثر افزایشی میزان تقاضا را داشته است. قیمت زنجبیل در کشورهای جنوب شرقی آسیا و خاورمیانه به سرعت افزایش پیدا کرده است و انتظار میرود این روند افزایش قیمت محصول تا زمان تثبیت صادرات زنجبیل از کشور چین ادامه داشته باشد.
قیمت زنجبیل در کشور چین و نیز در سرتاسر دنیا در ماههای اسفند و فروردین بی ثبات و همراه با جهش بوده است. زیرا شیوع ویروس کرونا بر بازار زنجبیل تاثیر افزایش میزان تقاضا را با خود به همراه داشته است.
قیمت کنونی صادرات زنجبیل از کشور چین حدود 1800 دلار آمریکایی به ازای هر تن است که این هزینه نسبت به مدت مشابه در سال 2019 تقریبا 100 دلار در هر تن افزایش داشته است.
قیمتها در چین از اوایل دی ماه تا اواخر اسفند ماه تقریبا 17 درصد افزایش داشته است و این روند افزایش قیمت اخیرا کند شده است. قیمت عرضه زنجبیل از اواخر بهمن تا اواسط اسفند ماه در هر هفته به صورت متوسط بین 7 تا 9 درصد افزایش پیدا کرده است.
چین به عنوان بزرگترین صادر کننده زنجبیل در سراسر جهان شناخته میشود. به صورتی که این کشور تقریبا 47 درصد از صادرات جهانی این محصول را به خود اختصاص داده است.
به دلیل وقوع سیلهای مکرر در چین، برآوردها نشان میدادند که برداشت زنجبیل چینی بین 15 الی 20 درصد در سال 2020 نسبت به تولیدات سال 2019 کاهش داشته باشد. به دنبال کاهش نرخ واردات زنجبیل تولید چین به سایر کشورها، قیمت این محصول در خیلی از مناطق دنیا از قبیل کشورهای جنوب شرقی آسیا و خاورمیانه مانند ویتنام، بنگلادش و پاکستان به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرد.
بخشی از این افزایش قیمت ناشی از کمبود نیروی کار در مزارع برداشت زنجبیل و شبکههای توزیع این محصول است. زیرا با شیوع ویروس کرونا، از کارگران خواسته شده بود که در خانه بمانند. به همین دلیل، حجم تولید زنجبیل در اواخر اسفند ماه به میزانی حدود 50 درصد تولید معمول در مدت مشابه سال 2019 رسید.
علاوه بر این، شیوع ویروس کرونا باعث تاخیر در حمل و نقل کانتینرهای محصول زنجبیل از چین شد. کاهش تعداد ماشینهای حمل و نقل منجر به افزایش هزینه بار و کاهش میزان صادرات شد.
کاهش عرضه زنجبیل تولیدی کشور هند، که به عنوان دومین صادر کننده بزرگ این محصول در جهان شناخته میشود، کمبود جهانی این محصول را بیشتر تشدید کرد. هند امسال در فصل برداشت اتفاقات ناخوشایندی را تجربه کرده بود. سیلهای متوالی در دو سال اخیر میزان صادرات زنجبیل از این کشور را تا حدود 30 درصد کاهش داده است.
به علاوه، ایران سومین صادر کننده زنجبیل در دنیا به شمار میرود. با شیوع ویروس کرونا مرزهای کشور ایران برای مدت موقت و نامعلوم بسته شده است. این شرایط امکان صادرات این محصول را برای کشور ایران از بین برده است. به همین دلیل، قیمت زنجبیل در کشورهای دیگر افزایش پیدا کرده است.
در ویتنام، شیوع ویروس کرونا بر بازار زنجبیل تاثیرات افزایش قیمت را در پی داشته است. به طوری که در اوایل اسفند ماه قیمت زنجبیل در این کشور حدودا به میزان 0.86 الی 1.29 دلار آمریکا به ازای هر کیلوگرم افزایش پیدا کرد. روند صعودی قیمتها در سایر نقاط دنیا نیز به چشم میخورد. مثلا در بنگلادش قیمت هر کیلوگرم زنجبیل بین 1.14 تا 1.49 دلار آمریکا افزایش پیدا کرد.
در پاکستان جهش قیمت زنجبیل تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا به صورت چشمگیر و بسیار سریعی اتفاق افتاد. به صورتی که قیمت هر کیلوگرم این محصول به ازای گذشت دو روز مقداری معادل 0.51 دلار آمریکا افزایش پیدا میکرد. در نهایت قیمت این محصول به افزایشی حدود 2.53 دلار آمریکایی به ازای هر کیلوگرم دست پیدا کرد.
علاوه بر این، برخی از شنیدهها که حاکی از تاثیر مثبت مصرف زنجبیل بر جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا و کنترل آثار منفی این بیماری بود، باعث شد که تقاضای این محصول بیش از پیش باشد. به صورتی که در برخی از کشورها از جمله اندونزی مصرف کنندگان زنجبیل شروع به جمع آوری این محصول برای استفاده در نوشیدنیها و دمنوشها کردند. افزایش تقاضا قیمت این محصول را از 2.43 دلار آمریکا به 2.92 دلار در هر کیلوگرم افزایش داد.
زنجبیل در محصولات متنوعی از جمله ادویهجات غذایی، دارو، چای، آب نبات و مشروبات الکلی استفاده میشود. به دلیل کاربردهای مختلف این محصول در صنایع مختلف مانند صنایع آرایشی و بهداشتی تقاضا برای این محصول در سطح جهان به ویژه در مناطق آمریکای شمالی و اروپا رو به افزایش است. پیشبینیها نشان میدهند که بازار جهانی زنجبیل ارزش مالیای معادل با 442 میلیون دلار آمریکا داشته باشد.
تولید کنندگان چینی در مناطق خاصی شروع به تولید مجدد زنجبیل کردهاند. با این حال انتظار میرود که زنجیره تامین زنجبیل تا ماههای تیر با تاخیر روبرو باشد و حتی ممکن است این روند تا مهر نیز ادامه داشته باشد. انتظار میرود قیمت عرضه زنجبیل تا زمانی که تولیدات و صادرات کشور چین به حالت قبلی باز نگردد، روند افزایشی خود را ادامه دهد.
این افزایش میزان تقاضا فرصتی برای صادرات زنجبیل به کشورهایی مانند آلمان، ترکیه و اسپانیا فراهم میکند. در حال حاضر تقاضا برای این محصول در بازار اروپا رو به افزایش است. زیرا با کاهش میزان واردات این محصول از چین، نمیتوان به نیاز مصرف کنندگان پاسخ داد.
زنجبیل آمریکایی نیز از زمانهای گذشته به صورت سنتی با محصولات چین و آمریکای لاتین در حال رقابت بوده است. بنابراین، در شرایطی که قیمت زنجبیل آمریکا اخیرا تثبیت شده است، اگر روند کند بودن صادرات زنجبیل از کشور چین ادامه پیدا کند، تخمین زده میشود که تقاضا برای صادرات این محصول از آمریکا بیشتر شود.
برزیل از ماه شهریور سال 2019 اقدام به صادرات زنجبیل کرده است. حجم تولیدی زنجبیل در این کشور قابل توجه است. همچنین قیمت عرضه زنجبیل در سال 2019 از قیمت زنجبیل تولید شده در چین کمتر بوده است. به همین دلیل، شیوع ویروس کرونا بر بازار زنجبیل در این کشور اثر مثبتی گذاشته است و این کشور را به یک قطب صادراتی تبدیل کرده است.
منابع:
https://www.freshplaza.com/article/9207336/coronavirus-causes-global-ginger-prices-to-escalate/