ویروس کرونا که از شهر ووهان چین شروع شد و به سرعت شیوع پیدا کرد، مانند همه بازارهای دیگر، بر بازار چای هم تاثیر گذاشت. به گفته کای جون، دبیر کل سازمان چای چین، صنعت چای این کشور در اثر بحران ناشی از کرونا هنوز در حالت گیجی به سر میبرد و نتوانسته است خود را بازیابی کند. استان هوبی که یکی از مناطق اصلی تولیدکننده چای در چین است، تا کنون رقم ۲۵۶۳ را برای تعداد مرگ و میر و ۶۴۷۸۹ را برای مبتلایان ثبت کرده است.
منطقه زیر کشت چای انشی در حدود ۵۰۰ کیلومتری غرب ووهان قرار گرفته است و رد پای تاثیر کرونا بر بازار چای را به خوبی میتوان در این منطقه مشاهده کرد. انشی منطقه کشت چای سبز است و برداشت چای در کوه ووفنگ در این منطقه هر ساله از ۱۵ مارس آغاز میشود. این تاریخ، امسال با اوج بحران کرونا مصادف شد.
در این ایام همه سرویسهای حمل و نقل ریلی و جادهای دست از کار کشیدند، هر نوع اجتماع عمومی ممنوع شد و تنها فروشگاههای مواد غذایی، پمپ بنزینها، داروخانهها و بیمارستانها اجازه فعالیت داشتند.
مشکلاتی که به تبع انتشار ویروس کرونا بر بازار جهانی حاکم شد تنها ناشی از بیماری یا مرگ و میر کارگران باغهای چای نبود، بلکه موانعی که در راه برداشت چای وجود داشت مانند اقدامات ملی برای محدود کردن مقررات عبور و مرور، تعطیلی کارخانجات، جلوگیری از اجتماعات و تعطیلی وسایل حمل و نقل عمومی به منظور کاهش انتشار ویروس کرونا عامل اصلی آسیب به بازار چای در چین بود.
عملی که هر چند در متوقف کردن روند رشد ویروس موثر بوده اما ضررهای مالی زیانباری هم به صنایع بزرگ و کوچک وارد کرده است.
اتاق بازرگانی و صادرات چین (CFNA) در این ایام مجبور شد ۳ کنفرانس مهم چای را که برای ماه مارس برنامهریزی شده بود، به تعویق بیاندازد و تاریخهای برپایی چندین نمایشگاه چای از جمله نمایشگاه بینالمللی چای بهاره را به زمان نامعلومی موکول کند.
مسئولین سازمان چای چین برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر تاثیر کرونا بر بازار چای چین که در واقع یکی از بزرگترین بازارهای چای جهان است، تدابیر خاصی را برنامهریزی کردند تا کارگران با رعایت آنها ضمن برگشتن بر سر کار از انتقال و ابتلای ویروس کرونا هم در امان بمانند.
در بیشتر باغهای چای در جنوب کشور چین که فصل برداشت شروع شده است، کارگران ملزم به پوشیدن ماسک و رعایت فاصله ۳ متر و نیمی از یکدیگر هستند.
تعطیلی بازارهای عمدهفروشی و سنتی به دنبال ویروس کرونا هر چند برای صاحبان مشاغل، خسارات مالی زیادی به همراه داشته اما رونق چشمگیری را به بازارهای آنلاین تزریق کرده است.
شرکتهای تولیدکننده چای در این مدت مانند بسیاری از کسب و کارها به فروش اینترنتی روی آوردهاند و بسیاری از آنها به سودهای سرشاری هم از این طریق رسیدهاند.
بر اساس آمار انجمن بازاریابی چای چین، سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون چینی حدود ۲.۹ میلیون تن چای مینوشند و ارزش بازار داخلی چای چین چیزی حدود ۱۸ میلیون دلار است.
طبق گزارش مجله فوربس، در طول بحران کرونا، حجم معاملات خردهفروشی چای در چین به هفتهای ۱۴۴ میلیارد دلار رسیده است. با یک حساب کلی میتوان برداشت کرد که تاثیر کرونا بر بازار چای در جهان و به ویژه در چین از جهاتی مثبت هم بوده است.
کارشناسان فروش چای در انجمن جهانی چای شمال شرقی (NETA)هم معتقدند که اکنون زمان آن رسیده است که بازارهای جدیدی برای فروش و عرضه چای شناسایی شوند.
از آنجایی که این محصول فواید متعددی دارد، فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان چای به وجود آمده است که محصول خود را در بازارهای آنلاین به فروش برسانند و از آسیبهای تاثیر کرونا بر بازار چای و فروش به صورت سنتی در امان بمانند.
طبق این الگو قیمت چای خارجی در سایتهای فروش آنلاین افزایش قابل توجهی داشته و قیمت چای ایرانی هم تحت تاثیر بازار جهانی با افزایش روبهرو شده است.
کای معتقد است که مردمی که چای چینی مینوشند همه در برابر ویروس کرونا مقاومت خوبی نشان دادهاند و سالم و سرحال هستند و این موضوع نشان میدهد که چای میتواند در تقویت سیستم ایمنی بدن مفید باشد.
البته این گفتهها هنوز به تأیید سازمان جهانی بهداشت یا هر نهاد متخصص دیگری نرسیده است ولی میتواند تاثیر مثبتی بر روند فروش چای در جهان بگذارد.
دانشگاه جان هاپکینز هم به تازگی نتایج تحقیقاتی را منتشر کرده که در آن مشخص شده به طور کلی گسترش ویروس کرونا در مناطق زیر کشت چای در چین نسبت به مناطق دیگر کند بوده و رشد و شیوع بیماریهای عفونی در این نواحی تقریبا نادر است.
موارد دیده شده در مناطقی مانند انشی هم کسانی بودهاند که از جاهای دیگر وارد آنجا شدهاند.
با قوت گرفتن این نظریه، پیشبینی میشود که در چند ماه آینده فروش چای در بازار جهانی با رشد زیادی همراه باشد و افراد بیشتری برای نوشیدن چای و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل کرونا به این نوشیدنی روی بیاورند.
بنابراین تاثیر کرونا بر بازار چای جهانی در آیندهای نزدیک، چندان هم منفی نخواهد بود.
منبع:
https://worldteanews.com/market-trends-data-and-insights/coronavirus-impact-on-chinas-tea-harvest