قیمت کنجد به دلیل کشت زیاد، تاثیر کرونا بر قیمت کنجد و چشمانداز سیاه صادرات به مقدار ۱۹ درصد افت پیدا کرده است. دلیل اصلی نبود صادرات در بازار کنجد، اعمال قرنطینه و جلوگیری از تجارت آن است.
در یک سال پربار که انتظار برداشت محصول فراوان دور از ذهن نیست، اکنون پرورش دهندگان دانه کنجد چشم خود را به آینده نامعلوم و ایجاد وقفه در تجارت این محصول دوختهاند.
کشاورزان از استان گجرات امید زیادی داشتند چرا که مساحت کشت دانه روغنی این محصول نسبت به سال قبل سه برابر شده است.
در زمان تاثیر کرونا بر قیمت کنجد، بخش کشاورزی استان براساس اطلاعات موجود اعلام کرد، مساحت تحت کشت کنجد جهش زیادی داشته است و در زمان بذرپاشی آن در این تابستان و در مقایسه با سال قبل از ۱۸۸۸۷ هکتار به ۵۸۱۷۸ هکتار رسیده است.
کارشناسان اتفاق جهش سه برابری مساحت کشت کنجد را به عنوان شرط بندی امیدوارانه تلقی میکنند که به دلیل فراوانی منابع آب و مناسب بودن شرایط آبوهوایی به وقوع پیوسته است.
یکی از دست اندر کاران کشاورزی گجرات میگوید: دانه کنجد یک از محصولات وابسته به صادرات است و برای حاصل آمدن آن نیاز به وجود آب کافی و شرایط آبوهوایی خوب است. امسال هر دو این عوامل مناسب بودند بنابراین بسیاری از کشاورزان رو به کشت این محصول آوردند.
در واقع، زمان برداشت و حاصل دادن از نیمههای می آغاز خواهد شد و تاثیر کرونا بر قیمت کنجد ممکن است با توجه به فراوانی محصول نمایان شود.
استان گجرات طبق انتظارها دو برابر محصولدهی را نسبت به سال قبل خواهد داشت که این میزان از ۱۱۶۵۰ تن به ۲۴۴۹۰ تن در فصل برداشت تابستان خواهد رسید.
همچنین بخش کشاورزی اعلام کرده است میزان برداشت به ازای هر هکتار در این منطقه ۸۳۲ کیلو خواهد بود که در سال پیشین ۶۶۱ کیلوگرم بود.
یکی از کارشناسان بازرگانی در استان گجرات میگوید:کشاورزان در این وضعیت بازار و شرایط تجارت کنجد، انتظار محصول بسیاری را دارند و این به دلیل آبوهوا است.
اما در شرایط کنونی به دلیل نبود دید درست از صادرات و قرنطینه در هند و اطراف آن، نمیتوان در مورد صادرات اظهار نظری کرد.
قیمت عمدهفروشی دانه کنجد به ازای هر هزار کیلوگرم به طور متوسط ۱۱۱۱۳ روپیه تعیین شده است و این مقدار در ماه آپریل ۲۰۲۰ است. باید اشاره کرد به دلیل تاثیر کرونا بر قیمت کنجد، این قیمت در مقایسه با سال قبل همین موقع، حدود ۱۹ درصد افت قیمت داشته است. طبق نظر افراد، این کاهش در قیمتها احتمالا به دلیل چشماندازهای تولید بیشتر محصول و وجود وقفه در صادرات کنجد است.
بنابر آمار رسمی، هند در سال ۱۹-۲۰۱۸ مقدار ۳۱۲ هزار تن از محصول کنجد را صادر کرده است که ارزش آن ۳۷.۶۲ میلیون روپیه بوده است.
با این حال، اطلاعات ماه ژانویه تا آپریل سال ۲۰-۲۰۱۹ نمایانگر صادرات ۲۳۲ هزار تنی هستند که ارزش آن بالغ بر ۳۰.۶۷ میلیون روپیه است.
میتوان گفت در اوضاع کنونی تاثیر کرونا بر قیمت کنجد، نقاط اصلی صادرات کنجد هند کشور آمریکا با ۱۵۸۶۵ تن، کره جنوبی با ۱۶۳۸۳ تن، ویتنام با ۱۵۳۸۹ تن، روسیه با ۱۱۹۳۱ تن و هلند با ۱۰۷۹۵ تن هستند. این آمار برای آپریل-ژانویه ۲۰۱۹-۲۰۲۰ هستند.
با ادامه تعطیلی فروشگاههای چین به دلیل بیماری کرونا، میزان صادرات از استان اصلی کشت کنجد یعنی گجرات هند در دو ماه آینده با افت ۱۰ الی ۱۵ درصدی مواجه خواهد شد.
طبق گفته بازرگانان و تاجران، چین به عنوان وارد کننده ۲۰ الی ۳۰ درصدی بعضی از کالاهای مهم از کشور هند شناخته میشود. در صورت غلبه شرایط کنونی تاثیر کرونا بر قیمت کنجد هر کدام از این کالاها با کاهش صادرات ۱۰ الی ۱۵ درصدی روبهرو میشود.
بازارهای چین به دلیل جشن سال نو در ژانویه بسته باقی ماند. با این حال، احتمال باز شدن تمامی بازارها در ووهان وجود دارد اما افراد مسئول در کشور چین برای کنترل شیوع بیماری تصمیم به بیشتر کردن زمان قرنطینه دارند. این امر مستقیما در صادرات کالا از هند به کشور چین و تاثیر کرونا بر قیمت کنجد دخیل خواهد بود.
یکی از مسئولان میگوید: معمولا روزهای رسمی تعطیل تا پنج روز ادامه داشت اما این بار، زمان رسمی آن تا دو هفته به طول انجامید و مردم تصمیم گرفتند در خانه بمانند. ما همزمان با بحران کنونی از طریق تماس تصویری با دوستان تاجر خود در ارتباط هستیم و شاید شرایط به این زودی به اوضاع عادی باز نگردد.
به گفته رئیس اتحادیه ادویهجات هند، میزان صادرات دانه کنجد به چین که ۲۰ درصد از کل صادرات آن است، دچار کاهش شده است.
هند در سال حدود ۲۵۰ هزار تن آمادگی صادرات کنجد را دارد و از این مقدار ۲۰ درصد به کشور چین صادر میشود. در شرایط تاثیر کرونا بر قیمت کنجد کاهش ۱۰ الی ۱۵ درصد این مقدار رقم زیادی است که ممکن است اتفاق بیافتد.
منابع :