گزارشهای ارائه شده توسط شبکه خبری آسیا (ASIA NEWS NETWORK) و نشریه جاکارتا پست (THE JAKARTA POST) نشان میدهد که شیوع ویروس کرونا زندگی ساکنان اندونزی و پایتخت آن را نیز مانند قیمت زنجبیل تحت تأثیر خود قرار داده است.
در طول روزهای گذشته و به دنبال اعلام رسمی آمار مبتلایان به بیماری کرونا در این کشور، اهالی جاکارتا برای تهیه اقلام ضروری و مایحتاج پزشکی خود به صورت گسترده به خواربارفروشیها و داروخانهها هجوم بردهاند.
این در حالی است که ساکنان سایر نقاط اندونزی با خرید و احتکار گیاهان دارویی موثر در جلوگیری از عفونتهای ویروسی به این اخبار واکنش نشان دادهاند.
در منطقه جامو (jamu) نیز تأثیر کرونا بر بازار گیاهان دارویی به شکل چشمگیری مشاهده میشود.
وحشت فزاینده از امکان ابتلا به بیماری کرونا و خرید ناشی از آن، قیمت داروهای گیاهی را به طور قابل توجهی افزایش داده است. فروشندگان این اقلام از بالا رفتن بهای بسیاری از ادویهجات و مواد اصلی نوشیدنیهای گیاهی شکایت داشته و اظهار ناراحتی میکنند.
تأثیر کرونا بر بازار گیاهان دارویی را میتوان از جمله دلایل رشد ناگهانی قیمت زنجبیل قرمز در اندونزی به حساب آورد.
به گونهای که بهای هر کیلوگرم از این گیاه شگفت انگیز از 30،000 روپیه، معادل 2.94 دلار آمریکا، به 50،000 روپیه افزایش یافته است. در این میان، زنجبیل معطر (kencur) نیز از این تغییر و تحولات بینصیب نمانده است.
قیمت زنجبیل معطر که یکی از گیاهان دارویی و بومی اندونزی است از 35،000 هزار روپیه به 42،000 هزار روپیه به ازای هر کیلوگرم رسیده است.
زنجبیل جاوایی (temulawak) هم از دیگر گیاهان دارویی خانواده زنجبیل است که در اندونزی و به ویژه در جزیره جاوا به عمل میآید.
قیمت زنجبیل جاوایی هم در این مدت به شدت افزایش یافته و از کیلویی 4،000 روپیه به کیلویی 12،000 روپیه رسیده است.
گیاهان یاد شده از انواع گوناگون زنجبیل و از اصلیترین ترکیبات ادویهجات محلی کشور اندونزی (empon-empon) به شمار میروند.
انواع زنجبیل در تهیه یکی از شناخته شدهترین نوشیدنیهای گیاهی این کشور کاربرد دارد. مطالعات انجام شده توسط دانشگاه Airlangga واقع در شرق جاوا نشان دادهاند که نوشیدنیهای گیاهی حاوی ادویهجات محلی empon-empon ایمنی فرد را به شکل قابل توجهی بهبود داده و از او در برابر ابتلا به انواع بیماریها محافظت میکنند.
همان طور که پیش از این نیز گفته شد، ادویه محلی مذکور ترکیبی از انواع مختلف زنجبیل است. گیاهان خانواده زنجبیل، حاوی مقادیر قابل توجهی کورکومین (curcumin) یا دی فرولوئیل متان هستند.
این ماده، جزو فعال ادویهجاتی نظیر زردچوبه بوده و با عوارضی نظیر سندرم آزادسازی سیتوکین یا طوفان سیتوکین (cytokine storm) مقابله کرده و از تولید بیش از اندازه سلولهای ایمنی و ترکیبات فعال آنها در ریه جلوگیری میکند.
سیتوکین در اصل، اهداف مثبتی را در بدن دنبال میکند. با این حال، در برخی موارد، عوارض ناخوشایندی را هم در پی داشته و ممکن است به سلولهای اطراف خود آسیب برساند.
عارضه سیتوکین، دلیل اصلی گرم شدن محل عفونت به شمار میرود.
از خواص دیگر نوشیدنی حاوی انواع زنجبیل میتوان به توانایی آن در کاهش علائم آنفولانزای مرغی اشاره کرد.
دانشگاه Airlangga در حال هدایت و انجام تحقیقات تازهای است که تأثیر این نوشیدنی گیاهی را بر روی ویروس کرونا بررسی میکند.
منابع: