فرصت بسیار عالی در مورد صادرات وانیل به کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اروپایی وجود دارد که اکنون این موقعیت برای کشورهای فعال در تولید وانیل مهیا است.
وجود مشکلاتی برای تولید کننده اصلی یعنی ماداگاسکار باعث شده است تا منابع موجود رو به کاهش رود. در این شرایط، موقعیت برای کشورهای دیگر تولید کننده فراهم است تا حضور خود را در بازار جهانی و تجارت وانیل پر رنگتر نشان دهند.
دو نوع اصلی وانیل در بازار جهانی وجود دارد. نوع اول Bournon Vanilla است که نوع محبوب در بازار است و تولید وانیل در این گونه بیشتر است. این نوع بیشتر در کشور ماداگاسکار تولید میشود و در کشورهای اروپایی استفاده بیشتری دارد.
نوع بعدی در کشورهایی مانند گینه و اندونزی رشد خوبی دارد و نسبت به گونه اول دارای کیفیت پایینتری است. این نوع وانیل برای عصارهگیری استفاده میشود که در آمریکا محبوبیت بیشتری دارد.
در کشورهای مختلف مانند اروپا، وانیل در انواع درشت یا پودر شده آن استفاده میشود و پودر آن را میتوان در بازار به وفور یافت. عصاره وانیل محصولی است که در صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد و علاوه بر این، عصاره وانیل در ساخت لوازم آرایشی نیز استفاده میشود.
این ادویه یکی از اصلیترین ادویهها در بازار تجارت جهانی است که با توجه به قیمت بالای آن، ارزش تجاری زیادی دارد.
به دلیل کاهش تولید وانیل در سطح جهانی، قیمت بالا رفته است و کمبود منابع منجر به این شده است تا تولید کنندههای فعال در صنایع غذایی به فکر کم کردن استفاده از آن بیافتند.
تولید کنندههای بستنی در دنیا به دلیل رشد قیمتی استفاده از این ادویه را کمتر کردهاند.
با این که واردات وانیل در کشورهای اصلی وارد کننده کاهش پیدا کرده است اما فرصتهای عالی برای صادرات این محصول برای کشورهای تولید کننده وجود دارد. واردات اروپا در مورد محصول وانیل در سال ۲۰۱۷ به مقدار ۱۲۰۰ تن کاهش پیدا کرد که ارزش آن ۳۹۴ میلیون یورو برآورد شده است.
ارزش واردات وانیل در سالهای بین ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ رشد ۶۳ درصدی داشت که در مقابل، حجم واردات با کاهش ۱۳ درصدی روبهرو شده است.
دلیل کاهش تولید وانیل و در نتیجه کاهش واردات کشورهای مختلف، تولید کمتر کشور اصلی تولید کننده یعنی ماداگاسکار است که ضررهای وارد شده بر محصول در نتیجه شرایط نامناسب آبوهوایی بود.
کشور ماداگاسکار به طور طبیعی در معرض گردبادها و طوفانهای موسمی قرار دارد که تاثیر منفی زیادی روی تولید محصول آن گذاشته است. بنابراین، قیمت وانیل سر به آسمان گذاشته است که در نتیجه کمبود منابع جهانی آن است.
قیمتها تا سال ۲۰۱۲ تقریبا ثابت مانده بود که تولید وانیل در حجم زیاد دلیل آن بود. برداشت ضعیف در سال ۲۰۱۳ منجر به شروع افزایش قیمت شد که این برداشت ضعیف در کیفیت و حجم آن بود. برخلاف برداشت خوب در سال ۲۰۱۴، قیمتها همچنان در سالهای بعدی کاهش نداشت و رو به افزایش رفت.
قیمت دانه وانیل که از گیاه آن به دست میآید از سال ۲۰۱۲ به طور تقریبی ۵۰ درصد برای وانیل مرغوب و در حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد برای وانیل مصرفی آشپزی افزایش داشته است. قیمت افزایشی این محصول کشاورزی به دلیل تقاضای رو به رشد و کاهش تولید وانیل در سطح جهانی است و تا زمانی که تولید جهانی به حالت اولیه خود بر نگردد، قیمتها پایین نخواهد آمد.
کاهش قیمتها ممکن است اتفاق بیافتد اما در صورتی است که کشورهای دیگری به جز ماداگاسکار تولید خود را بسیار بیشتر کنند و جای خالی تولید وانیل کمتر این کشور در تجارت جهانی را پر کنند.
اکنون به دلیل تقاضای بالا در مورد این محصول در کشورهای مختلفی مانند اروپا، بهترین زمان برای تولید کنندههای آن است تا با اطمینان دهی در مورد تامین مناسب و به موقع محصول، بازار تجارت را در دست بگیرند.
فرانسه، هلند و آلمان جذابترین بازارهای تجارت وانیل هستند که در صدر وارد کنندگان این محصول کشاورزی قرار دارند. هلند تنها کشوری است که مستعد افزایش واردات این محصول است اما کشورهای دیگر نیز به دلیل تقاضای زیاد مصرف کنندگان، واردات خوبی دارند.
فرانسه و آلمان دو کشوری هستند که سهم بیشتری از واردات از کشورهای در حال توسعه دارند. در سال ۲۰۱۷، ۶۸ درصد از کل واردات وانیل فرانسه از کشورهای در حال توسعه بود و در همین سال آلمان ۶۴ درصد از واردات خود را از کشورهای در حال توسعه انجام داد. با این اوصاف، فرانسه و آلمان نقش بزرگی در افزایش ارزش تجارت و تولید وانیل برعهده دارند.
بنابراین، این دو کشور برای صادرات وانیل و تجارت آن دو بازار جذاب و پرسود هستند. ایتالیا در همین سال تنها ۳ درصد از واردات خود را از کشورهای در حال توسعه انجام داد و واردات آن، از کشورهای دیگر اروپا بود.
کشورهای دیگری مانند ایرلند، اسلوواکی و پرتغال نیز افزایش قابل توجهی در مورد واردات از کشورهای در حال توسعه در پنج سال اخیر دارند که برای مثال کشور ایرلند افزایش ۴۳ درصدی داشته است.
در سال ۲۰۱۷، صادرات خود کشورهای اروپایی به سایر کشورها ۱۵۰۰ تن بود و ارزش آن ۱۹۵ میلیون یورو برآورد میشود. حجم صادراتی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ با کاهش روبرو بوده است اما با توجه به قیمتها، ارزش صادرات به صورت سالانه ۳۷ درصد رشد دارد.
این رشد ارزش تجارت و تولید وانیل به دلیل قیمتهای نجومی در بازار جهانی است و در سال ۲۰۱۷، ۷۰ درصد از صادرات وانیل کشورهای اروپایی به خود اروپا بوده است. اصلیترین صادر کنندهها هلند با ۳۴ درصد، فرانسه با ۳۰ درصد، آلمان با ۱۸ درصد و بلژیک با ۱۰ درصد بودهاند.
ماداگاسکار، جامائیکا و اندونزی اصلیترین رقبا در تجارت وانیل در جهان و کشورهای اروپایی هستند که در سال ۲۰۱۷، ماداگاسکار با سهم ۷۴ درصدی در واردات کشورهای اروپایی، رتبه نخست را کسب کرد. در حقیقت، این کشور اصلیترین نقش در تولید وانیل و تجارت آن را برعهده دارد و کشورهای دیگر صادر کننده به اروپا جامائیکا با سهم ۶.۱ درصد، اندونزی با سهم ۵.۶ درصد، هند با سهم ۵.۲ درصد و گینه با ۲.۶ درصد در سال ۲۰۱۷ بودند.
اگر چه کشور ماداگاسکار در سالهای آینده بزرگترین تامین کننده وانیل جهان است اما منابع این کشور از سال ۲۰۱۳ با کاهش ۱۳ درصدی به صورت سالانه روبرو شده است.
صادرات کل وانیل این کشور در سال ۲۰۱۸ مقدار ۱۶۰۰ تن بود و ارزش تقریبی آن ۶۸۰ میلیون دلار برآورد میشود.
براساس پیشبینیها ارزش بازار جهانی این محصول کشاورزی تا سال ۲۰۲۶ مقدار ۷۳۵ میلیون دلار خواهد بود.
به احتمال زیاد به دلیل نبود تولید وانیل زیاد، قیمت آن همچنان زیاد خواهد بود.
برای خرید عمده وانیل خرسی به صفحه این محصول در فروشگاه گیاهینه مراجعه کنید.
منبع:
https://www.cbi.eu/market-information/spices-herbs/vanilla