هل که با نام Small Cardamom نیز شناخته میشود متعلق به خانواده زنجبیلیان است و این محصول کشاورزی به ملکه ادویهها معروف است. قیمت هل سبز پس از ادویه زعفران و وانیل در رتبه سوم رتبه بندی ادویههای گران قیمت قرار دارد و کاربرد آن در آشپزی و شیرینی پزی به عنوان طعم دهنده و عطر دهنده است.
کشورهای مختلفی هل سبز یا هل سیاه را تولید میکنند که از بین آنها چند کشور مطرح در سطح جهانی وجود دارند. گواتمالا، هند، اندونزی، نپال، سریلانکا، تانزانیا، ال سالوادور، ویتنام، لائوس، کامبوج و گینه اصلیترین تولید کنندههای هل هستند که از بین آنها سهم تولید گواتمالا، هند و اندونزی از سایر کشورها بیشتر است و قیمت هل در این سه کشور تعیین کننده قیمت جهانی آن است.
براساس آمار جهانی، تولید هند و گواتمالا به عنوان دو تولید کننده بزرگ جهانی تقریبا به یک اندازه است اما در بعضی از سالها محصول تولیدی گواتمالا بیشتر بوده است. برای نمونه میتوان آمار سال ۲۰۱۶ را بیان کرد که تولید هند ۳۸ هزار تن و تولید گواتمالا مقدار ۳۵.۴۷ هزار تن بود. هند و گواتمالا با این آمار تولید، رتبه اول و دوم را در دست دارند و در رتبه بعدی اندونزی با ۳۱ هزار تن قرار دارد.
بازار تجارت و تولید هل بسیار متمرکز است و بیش از ۶۰ درصد تولید جهانی در دو کشور هند و گواتمالا انجام میشود. به همین دلیل قیمت هل و وضعیت بازار آن وابسته به برداشت محصول در این دو کشور است.
قیمت محصول گواتمالا نسبت به محصول تولیدی هند کمتر است و همین دلیل منجر به تاثیر منفی روی بازار هل سبز هندی شده است.
قیمت محصول هند که در بازار تجارت آن بیشتر از سایر محصولات است در بعضی از مواقع دچار افت شدید میشود که به دلیل صادرات بسیار زیاد گواتمالا در حجم وسیع است.
به دلیل قیمت هل و ارزش تجاری بالای آن، طبق بررسیها ارزش تجارت در بازار دو کشور هند و گواتمالا تا سال ۲۰۲۴ مقدار ۳۵ درصد رشد خواهد داشت.
با توجه به شرایط آب و هوایی گواتمالا امکان رشد و تولید محصول هل در این کشور در بازههای مختلف سال وجود دارد و همین دلیل مزیت مهمی است که گواتمالا نسبت به هند دارد. با این حال، در بعضی از سالها شرایط نامساعد و طوفانها در برداشت محصول گواتمالا تاثیر گذاشته است.
با دقت در تولید محصول گواتمالا و قیمت هل این کشور میتوان نقش آن را در بازار جهانی بسیار مهم دانست چرا که با توجه به عرضه محصول از طرف گواتمالا با قیمت پایینتر، بازار تجارت هل سبز متعادلتر میشود. این در حالی است که محصول هل سبز هندی با توجه به کیفیت بهتر آن، قیمت بیشتری دارد.
بزرگترین بازار هل را میتوان منطقه خاورمیانه و کشورهای حاشیه خلیج فارس دانست چرا که کشورهایی مانند عربستان واردات بسیار زیاد و مصرف زیادی از هل دارند. کشورهای عربستان، امارات و کشورهای جنوب آسیا مانند هند در حدود ۶۰ درصد از مصرف هل در سطح جهان را دارند و در این بین، کشور عربستان در سالهای اخیر بزرگترین وارد کننده این محصول بوده است.
براساس پیشبینیهای قیمت هل و تقاضای بسیار زیاد در مورد هل، بازار تجارت هل از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ رشد ترکیبی ۲.۵ درصدی خواهد داشت. در مورد ارزش بازار باید گفت، رشد بازار تا سال ۲۰۲۴ به صورت قابل توجهی از ۶۷.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ تا ۸۷.۲۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش خواهد یافت.
هل سبز بومی گواتمالا نیست اما با توجه به شرایط عالی آب و هوایی آن، امکان رشد عالی محصول در این کشور فراهم است. با این شرایط مناسب و تولید محصول عالی در گواتمالا، این کشور صادر کننده بزرگ جهانی است و به دلیل ارزش قیمت هل، سودآوری این کشور از فروش آن زیاد است. برای نمونهای از آمار صادرات هل سبز آن میتوان مقدار ۴۸۶ میلیون دلاری صادرات آن را در سال ۲۰۱۵ بیان کرد.
این میزان صادرات سهم ۵۴ درصدی جهانی است و در ردههای بعدی صادرات محصول هند و نپال با سهم ۲۰ و ۱۰ درصدی قرار داشتند. در حقیقت، هند تولید زیادی دارد اما مصرف داخلی بالای آن اجازه صادرات بیشتر را نمیدهد.
نکته جالب این است که گواتمالا بیشتر محصول تولیدی خود را به صادرات اختصاص داده است و مصرف داخلی زیادی ندارد. این کشور بیش از ۹۰ درصد هل سبز تولیدی خود را صادر میکند.
با توجه به کیفیت محصول هل سبز هندی قیمت آن نیز بیشتر است. در حال حاضر قیمت هل سبز هندی کیفیت متوسط در حدود ۱۴۳۰ روپیه در کیلوگرم است و قیمت محصول گواتمالا در حدود ۱۱۰۰ روپیه در کیلوگرم است.
معمولا به دلیل کیفیت بهتر هل سبز هندی و ارزش روغنی بیشتر آن، قیمت این محصول حدود ۱۰ دلار بالاتر از هل گواتمالا است.
به دلیل بیماری کرونا و قرنطینه کشورها، تولید گواتمالا نیز در سال کنونی کاهش پیدا کرده است و همین دلیل منجر به افزایش قیمت محصول هند در بازار شده است که قیمت آن در شرایط قرنطینه به شدت افت پیدا کرده بود.
در شرایط بیماری کرونا قیمت هل سبز افت زیادی کرده بود که به دلیل تعطیلی بازارهای خرید و فروش بود. این در حالی است که در سال ۲۰۱۹ و در بازار هل، قیمت محصول تا ۲۷۰۰ یا ۲۸۰۰ روپیه در کیلوگرم نیز رسیده بود.
ممکن است قیمت هل سبز با نوسانهایی روبرو باشد که شرایط مختلف روی این نوسان تاثیر دارد. برای نمونه قرنطینه کشورها و شرایط آب و هوایی تولید کنندههای اصلی روی برداشت و تولید محصول موثر است.
آخرین شرایط برداشت و تولید کشورها را میتوانید در سایت اینترنتی گیاهینه مشاهده کنید و اطلاع از آخرین قیمتهای ادویه جات مختلف از طریق روشهای ارتباطی ممکن است.
منبع:
SNV NETHERLANDS DEVELOPMENT ORGANIZATION : CARDAMOM END-MARKET STUDY REPORT
Tridge.com