جینسینگ گیاهی است که طی قرنها در طب سنتی چینی استفاده میشود. این گیاه با سرعت رشد پایین و با وجود این که طول کوتاهی دارد اما از ریشههای گوشتی قویای برخوردار است. بسته به مدت زمان رشد، این گیاه در سه گروه کلی تازه، سفید یا قرمز طبقه بندی میشود.
اگر این گیاه تا قبل از 4 سال برداشت شود به آن جینسینگ تازه میگویند. در حالی که نوع سفید آن زمان برداشتی بین 4 تا 6 سال دارد و نوع قرمز آن بعد از 6 سال یا مدت زمان بیشتر برداشت میشود.
این گیاه در 35 کشور در سراسر جهان مصرف میشود و هر کشور از نظر میزان مصرف آن آمار متفاوتی نسبت به دیگر کشورها دارد. در ادامه کشورهای تولید کننده و مصرف کننده این گیاه ذکر شدهاند.
از آنجایی که این گیاه به شرایط ویژهای جهت رشد نیاز دارد مناطق محدودی برای کشت آن مناسب هستند. بطور کلی چهار کشور کره جنوبی، چین، کانادا و ایالات متحده بزرگترین تولید کنندههای این گیاه به شمار میروند. به صورتی که مجموع تولید این گیاه در این کشورها تقریبا 79،769 تن است. این میزان تولید بیش از 99 درصد از کل میزان تولیدی این گیاه در سراسر جهان یعنی 80.080 تن است.
چین | کره جنوبی | کانادا | ایالت متحده آمریکا | سایر کشورها | کل | |
میزان تولیدی بر حسب تن | 44.749 | 27.480 | 6.486 | 1054 | 311 | 80080 |
میزان تولیدی بر حسب درصد | 55.9 | 34.3 | 8.1 | 1.3 | 0.4 | 100 |
با توجه به جدول ارائه شده، مشاهده میشود که چین بیشترین میزان تولید این گیاه را در سراسر جهان دارد. پس از چین، کره جنوبی در رتبه دوم، کانادا در جایگاه سوم و آمریکا در رتبه چهارمین تولید کننده عظیم این گیاه در جهان قرار دارند. با نگاهی به آمار میتوان گفت که این کشورها 99 درصد از بازار تولید کننده این گیاه را در اختیار دارند.
این گیاه با توجه به فرهنگ استفاده از این محصول در اشکال متنوعی در کشورهای مختلف مصرف میشود. کشورهای آسیایی مانند کره جنوبی و چین از زمانهای خیلی دور و از هزار سال پیش از این گیاه استفاده میکردهاند. با نگاهی به الگوی مصرفی این گیاه در دنیا میتوان دریافت که چین و تایوان بیشترین مصرف را در بین سایر کشورها به خود اختصاص دادهاند.
این گیاه دو نوع اصلی دارد: گونه آسیایی یا کرهای (پاناکس) و گونه آمریکایی (پاناکس کوین فیکلویس). مطالعات نشان داده است كه هر گونه از این گیاه فواید متفاوتی دارد. در طب سنتی چینی آورده شده است که فواید گونه آمریکایی به نسبت کمتر از نوع آسیایی آن است.
اگرچه بسیاری از گیاهان دیگر جینسینگ (مانند جینسینگ سیبری) نامیده میشوند، اما باید توجه کرد که این گیاهان حاوی ماده فعال جینسنوزید که تعیین کننده خواص درمانی انواع جینسینگها هست نیستند.
تاریخچه استفاده از این گیاه به 4500 سال پیش برمیگردد و اولین نسخات مکتوب در مورد فواید مصرف آن حدود 2000 سال پیش نوشته شده است. این گیاه یکی از مهمترین کالاهای تجاری برای مراقبتهای بهداشتی و درمانی انواع مختلفی از بیماریها در کشورهای آسیایی از جمله کره و چین بوده و هم اکنون در 35 کشور در سراسر جهان توزیع و مصرف میشود.
بسته به ویژگیهای مصرف کنندگان هر کشور و فرهنگ دارویی آنها، این گیاه میتواند در صنعت کشاورزی، مواد غذایی، مکملهای غذایی، مکملهای بهداشتی و داروها و سایر موارد کاربرد داشته باشد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که این گیاه ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد یک نوع خاص از عصاره گونه آمریکایی آن ممکن است دفعات و شدت سرماخوردگی در بزرگسالان را کاهش دهد. در کنار این موارد این گیاه خواص زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است.
در اینجا 6 خاصیت درمانی این گیاه که بر اساس شواهد تجربی گردآوری شدهاند، ارائه شده است.
این گیاه خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی زیادی دارد. برخی از مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که عصاره آن میتواند التهاب را کاهش داده و ظرفیت آنتی اکسیدان در سلولها را افزایش دهد. به عنوان مثال، یک آزمایش نشان میدهد که عصاره گونه قرمز کرهای آن باعث کاهش التهاب و بهبود فعالیت آنتی اکسیدان سلولهای پوستی در افراد مبتلا به اگزما میشود.
این گیاه میتواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند و تاثیرات مثبتی بر روی حافظه، رفتار و خلق و خو دارد. برخی از مطالعات تحقیقی و آزمایشها بر روی حیوانات نشان میدهند که اجزای موجود در این گیاه، مانند جینسنوزیدها و ترکیب K میتوانند از مغز در برابر صدمات ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کنند.
در یک تحقیق 30 فرد سالم طی مدت چهار هفته 200 میلی گرم از گونه آسیایی این گیاه را مصرف میکردند. در پایان این مطالعه گزارش شد که آنها اثرات مثبتی مانند بهبودی در سلامت روان، عملکرد اجتماعی و خلق و خوی را مشاهده کردهاند.
محققان معتقدند که ممکن است این گیاه به جذب قند خون توسط سلولها کمک کند. این اثر میتواند باعث افزایش عملکرد و کاهش خستگی ذهنی افراد شود. با این حال مصرف دوز پایین موثرتر از مصرف مقادیر بیشتر این محصول بوده است که دلیل آن هنوز مشخص نیست.
تحقیقات نشان داده است که این گیاه میتواند جایگزین مفیدی برای درمان اختلال نعوظ در مردان باشد. به نظر میرسد که ترکیبات موجود در این گیاه ممکن است رگهای خونی و بافتهای آلت تناسلی را در برابر استرس محافظت کرده و به بازگرداندن عملکرد طبیعی کمک کند.
علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که مصرف این گیاه ممکن است تولید اکسید نیتریک را تشدید کند. این ترکیب باعث بهبود آرامش عضلات در آلت تناسلی مرد میشود و گردش خون را در این اندام افزایش میدهد.
مصرف این گیاه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. برخی مطالعات که به بررسی تأثیرات مصرف این گیاه بر سیستم ایمنی بدن بیماران سرطانی متمرکز شدهاند، نشان میدهد که عملکرد سیستم ایمنی بدن این افراد با مصرف روزانه این گیاه بهبود پیدا کرده و نیز از شدت وخامت بیماری آنها کاسته شده است.
مصرف این گیاه برای کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها بسیار مفید است. چرخه سلولی فرایندی است که سلولها بطور طبیعی رشد و تقسیم میشوند. جینسنوزیدهای موجود در این گیاه میتوانند با جلوگیری از تولید و رشد غیر طبیعی سلولها چرخه ابتلا به سرطان را متوقف کنند.
مطالعهای نشان داده است که افرادی که این گیاه را مصرف میکنند، نسبت به افرادی که آن را مصرف نمیکنند احتمال کمتری به ابتلا به انواع خاص سرطانها مانند لب، دهان، مری، معده، روده بزرگ، کبد و ریه دارند.
به نظر میرسد مصرف این گیاه قند خون را کنترل میکند و مصرف آن به مبتلایان به دیابت توصیه میشود. مطالعات نشان داده است که گونههای آمریکایی و آسیایی آن عملکرد سلولهای لوزالمعده را بهبود میبخشد، تولید انسولین را تقویت کرده و میزان جذب قند خون در بافتها را افزایش میدهد.
منابع